Przechowywanie Ochotki

Ostatnio dostajemy sporo pytań,  jedno szczególnie często jest powielane. Przechowywanie ochotki w zimę ? Jak zrobić sobie zapas ? Pytanie bardzo przypadło nam do gustu, ponieważ często łowimy i zapas przynęty to podstawa 🙂 

Poniżej zamieszamy fotograficzną odpowiedź z krótkimi opisami. Punkt po punkcie, jak zabezpieczyć sobie przynętę na zimowe dni 🙂

KROK PIERWSZY – ZAKUP OCHOTKI

Nie kupujemy ochotki w porcjach! A już napewno nie w torfie …. Najlepiej poprosić sprzedawcę o 100 gr ochotki w gazecie, może być mniej, o ile takie są potrzeby. Zapewniam, że wtedy larwy będą najlepszej jakości i jeżeli część padnie, to dużo pozostanie żywych! Robaki najlepiej kupować w sprawdzonych miejscach, wtedy więcej będzie świetnej jakości – a o taką nam chodzi.

Ochotkę  najlepiej zamawiać w większych porcjach i bez „wypełniaczy”

 

Dobrej jakości larwy poznamy na pierwszy rzut oka 

KROK DRUGI

Do zadbania o nasze robaczki, potrzebne nam będzie pudełko wraz z sitkiem. Najlepiej, jeżeli będą spasowane. Sitko do kupienia w większości sklepów wędkarskich ( przydaje się także latem)

KROK TRZECI

Nalewamy wody do pudełka i wkładamy sitko. 

Woda powinna przykrywać sitko 

KROK CZWARTY

Wrzucamy larwy na sitko oddzielając żywe od martwych. Czynność bardzo ważna, ponieważ padła ochotka przyśpiesza uśmiercanie innych. Pierwszy raz przepuszczam odrazu po zakupie. Po rybach, jeżeli zostanie mi nadwyżka także wrzucam na sitko i czekam, aż przejdzie. Czynność tą powtarzam codziennie, wymieniając dodatkowo wodę.

Resztki ochotki po łowieniu 

Ochotkę trzeba przepuścić przez sitko

Ochotkę najlepiej pozostawić pod źródłem światła wtedy szybciej przechodzi

Po 5 minutach na sitku pozostaje parę sztuk 

Martwa ochotka pozostaje na sitku, można ją wyrzucić do kosza

KROK PIĄTY

Do żywych larw wlewam około pół litra wody. Więcej nie ma potrzeby. Pamiętajmy, że jeżeli zależy nam na ochotce, codziennie wymieniamy wodę!

Larwy po przepuszczeniu pozostawiam w wodzie (około pół litra) 

Krwisto czerwona i ruszająca się ochotka – przynęta numer jeden 🙂

KROK SZÓSTY

Ochotkę z wodą zamykam pokrywką i wstawiam na sam dół lodówki. Mam to szczęście, że jest to  moja półka i nie ma sporów z domownikami 🙂 

Larwy przechowuję na samym dole lodówki. Temperatura około 4-5 st 

Dobrej jakości ochotkę, można przechować spokojnie około dwóch tygodni. Czasem zdarzy się jakaś słaba dostawa, wtedy niestety sporo larw pada i krótko żyją.

Polecam  robić sobie zapas,  ponieważ wtedy mamy do niej ciągły dostęp 🙂 

Tekst i Foto: Marcin Kostera

 

Facebook