WĘDKARSKIE PRZETWORY – KONOPIE

KUCHNIA WĘDKARSKA –  czyli jak przygotować zapas gotowanych konopii

Jak wszyscy doskonale wiemy konopie to jedna z najlepszych przynęt na dorodne płocie, ale nie tylko! Ponieważ po wakacyjnym wyjeździe zostało mi około kilograma konopii  postanowiłem je ugotować i zapakować w słoiczki. Dlaczego zdecydowałem się na takie rozwiązanie? Odpowiedzi jest kilka: przygotowane w ten sposób konopie mogą spokojnie przeleżeć rok, nie dobiorą się do nich żadne robaki, jednorazowo robię większą ilość i mam spokój na dłuższy czas. I oczywiście powód ekonomiczny, na targu kilogram konopii kosztuje około 8zł a z takiej ilości wyjdzie nam około 6-8 słoiczków po 250 ml ( słoiczek tej wielkości w sklepie wędkarskim kosztuje 8-10 zł) więc jest to opłacalne.

Mały zapas przygotowany na gorsze dni 🙂 

Etap I

 

Wrzucamy konopie do garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na bok na okolo 2-3 godziny. Nasiąknięte konopie będą się szybciej gotowały ale jeżeli komuś zależy na czasie oczywiście nie trzeba tego robić 🙂 Ja się nigdzie nie spieszyłem więc postanowiłem skorzystać z pierwszego rozwiązania 🙂

Moczenie konopi przyspiesza proces gotowania 

Etap II

 

W kolejnym etapie gotujemy konopie. Garnek zalewamy w ¾ wodą i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Ziarna dobrej jakości  powinny się gotować w miarę szybko, około 1.5 godziny, w przypadku ziaren gorszej jakości może to zająć trochę dłużej. Gotujemy do momentu aż zdecydowana większość ziaren popęka i pojawią się białe kiełki. Jeżeli woda odparuje trzeba troszkę dolać ponieważ sos jaki się wytworzy będzie nam potrzebny do zalania konopii w słoiczku

Tak wyglądają dobrej jakości ziarna po ugotowaniu 

Etap III

 

Ugotowane konopie przekładamy do słoiczków ( jeżeli są to słoiczki po jakimś jedzeniu pamiętajmy aby je przepłukać ). Słoik napełniamy w  80% konopiami, następnie zalewamy powstałym sosem i mocno zakręcamy.

Trzeba pamiętać żeby nie sypać całego słoika – dojdzie jeszcze płyn z gotowania

Etap IV

Zamknięte słoiczki dodatkowa warto spasteryzować, da nam to pewność ze naszymi “przetworami” nic sie nie stanie. Dno garnka wykładamy ściereczką lub ręcznikiem papierowym, wkładamy słoiki i zalewamy wodą ( w tej kolejności jest łatwiej ponieważ nie ma ryzyka zalania kuchni wodą z garnka). Gotujemy około 20 min na średnim ogniu do momentu aż przykrywki  zrobią się wypukłe, następnie wyjmujemy słoiczki i stawiamy  dnem do góry pozostawiając je do całkowitego wystygnięcia.

Pasteryzacja słoików w garnku z wodą 

W ten sposób przygotowane konopie możemy przetrzymać spokojnie rok, jak nie dłużej a co najważniejsze, nie musimy przy każdym wypadzie na ryby martwić się o przygotowanie ziaren ponieważ zapas czeka w szafce 🙂

Przygotowany zapas czeka na swoją kolej – jesień coraz bliżej 🙂 

 

Tekst i Foto: Maciek Krosnowski

Facebook